İş verimliliğinin ve eylem performansının nicel ve nitel olarak artması için görsel konfor ihtiyaçlarının optimum seviyede olması sağlanmalıdır. Gerekli görsel konfor koşullarının sağlanması için, aydınlatma yoğunluğu, çevredeki yüzeyler, aydınlatma araçları, parıltı, çevredeki egemen olan renkler gibi görsel çevre öğelerinin iyi irdelenmesi gerekmektedir. Görsel konforu oluşturan temel öğeler şunlardır:
Renk – Doku – Aydınlık düzeyi bir mekânın temel unsurudur.
Görsel konforu oluşturan bu temel unsurlar kullanıldıkları mekânda kullanıcıları hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkiler. Doğru kullanıldıklarında Motivasyonu ve verimliliği olumlu etkiledikleri düşünülmektedir.
Aydınlatma, bir mekanın maruz kaldığı gün içerisinde doğal ışık, akşam saatlerinde ise yapay ışıktır. Bizim için önemli olan bu ışıkların kontrolünü sağlamaktır. Yapay ve doğal aydınlatma kontrolü kapsamında ışığın:
1. Geliş Açısı
2. Miktarı
3. Yayılımı
4. Rengi
5. Konumu
6. Kaynağı
gibi konuların yaratılmak istenen hedefe göre ayarlanması gereklidir. Bu aşamada doğal aydınlatmaya her zaman öncelik verilmeli ve hem sağlık açısından hem de ekonomik açıdan olabilecek en büyük faydayı sağlamalıyız.
İç mekânlarda geçirilen yaşam süresi uzamakta ve buna bağlı olarak da yapay ışığa duyulan ihtiyaç artmaktadır. Son yıllarda kullanılan yapay aydınlatma; mekan için belirleyici, vurgulayıcı, sınırlayıcı, üç boyutluluğun algılanmasını sağlayan yönleri ile güçlü bir anlatım aracı olma niteliği kazanmıştır. Bu bakımdan aydınlatmanın, mekânsal özellikleri algılatmada, hatırlatmada büyük önemi vardır. Aydınlatma, bir iç mekanın atmosferini ve algısını direkt olarak etkileyen önemli bir unsurdur. Özellikle konumlandırma ve aydınlatma kaynağı iç mekan tasarımının bir parçası olup; iç mekanda tercih renk skalası, mekanın hacmi, mekandaki açıklıklar, mobilya seçimi gibi birçok tasarım ögesini etkilemektedir. Aydınlatma ile iç mekanı oluşturan diğer ögelerin doğru ilişkisi kurularak daha fonksiyonel ve etkileyici bir tasarıma ulaşılabilir. Kavram olarak aydınlatma belirleyici, vurgulayıcı, yönlendirici, sınırlayıcı ve seçici yönleri ile çok güçlü bir mekânsal anlatım aracıdır. Kullanıcı, mekanın biçimine ve mekana alınan ışığın kullanılan aydınlatma sisteminin özelliklerine bağlı olarak mekanı anlamlandırmaktadır. Mekanın kimliği aydınlatma sayesinde biçim ve anlam kazanmaktadır. Kişinin mekanı algıladığı süreyle eşzamanlı olarak psikolojik yaklaşım ve davranış da aydınlatma sayesinde farklılıklar göstermektedir. Mekanların genel karakteristik özelliklerini ön plana çıkarıp, vurgulayacak ve mekânsal etkiyi yaratacak aydınlatma yaklaşımları, mekanları daha tanımlı hale getirmektedir.