İÇ MEKAN TASARIMINDA KAVRAM VE İŞLEVİN ÖNEMİ

Blog geri dön

En küçük ölçek ve en basit işlev şemalı iç mekandan en büyük ölçekli ve karmaşık işlevli mekanlara kadar, iç mekan tasarımı, belirli ve belirgin bir ‘ana fikir’ çerçevesinde gelişir.

Bu ana fikir, iç mekan tasarımını yönlendiren, tüm biçimsel, işlevsel ve estetik kararların bir arada uyumlu beraberliğini sağlayacak olan ‘kavram’ olgusu ile yürütülür.

İç mekanlarda genel anlamda bir atmosfer yaratacak; anlayış ve stil birliği oluşturmak ve bu çerçevede işlevle bir kavram oluşturma ve tüm mekânsal tasarım kararlarını bu paralelde ele almak doğru olacaktır.

İç mekan tasarımında bütünlük sağlayan bir genel atmosfer, belirgin bir tasarım anlayışı ve bir stil birliği yaratmak mekanın algılanması, benimsenmesi ve yaşanılır kılınması açısından önem kazanmaktadır. Mekanda yer alacak fonksiyonel gereksinimler, iç mekan tasarımı ve programlanması yapılırken tanımlanır ve tasarım öncelikle bu yönde planlanır. Teorik düzeyde, form, farklı etkiler yaratma, malzemelerin teknik ve estetik kullanımları ile renk ve şekillerin kombinasyonları gibi konularda oluşturulan fikirler ve tüm bu fikirleri yönlendiren, mekanın işlevi yani kullanıcının istek ve gereksinimleri doğrultusunda eylemlerini gerçekleştirebileceği mekânsal düzenlemeleri oluşturmaktır.

Mekanın ışık değerleri, mevcut dolaşım özellikleri, kolon, pencere, kapı, döşeme gibi mimari elemanların biçimleniş ve konumlanışları, iç mekan tasarımında genel ve uyumlu bir ana tema yaratmakta başlangıç noktası olarak ele alınmalıdır. Gerek işlevsel gereksinimler ve gerekse mevcut mekan verilerinden kaynak alınarak ortaya çıkan kavramsal yaklaşım, uyumlu ve bütünsel bir iç mekanın yaratılmasında önem kazanmaktadır.

Tasarımda bütünlüğün sağlanması açısından, pek çok farklı ve bağımsız bölümden oluşan iç mekan tasarımı belirgin ve vurgulayıcı bir tema ile ilişkili olmak durumundadır. Böylece tasarımda belirgin bir imaj yaratmak, tasarımı oluşturan, tüm çevresel değerlerin bütüncül bir anlayışla ele alınması gerekmektedir.

Örneğin: bir restoran iç mekan tasarımında zemin, duvar, tavan düzenlemeleri ile aydınlatma ve donatı elemanlarına yönelik tasarım kararlarının, burada kullanılacak tekstil elemanlarının, aksesuarların ve daha da ileri gidilerek, menü, çalışanların giysileri gibi tüm detayların, işlevsel ve estetik açıdan uyumlu bir kavram çerçevesinde oluşması, mekanın algısal bütünlüğü ve buna bağlı olarak da tasarımın başarısını belirleyecektir ve tasarımın sürekliliği yakalanacaktır. Tasarımın tüm iç değerlerinin, tanımlanmış özellikler ve çözümler sergilemesi beklenmektedir. Zaman içerisindeki yayılımda tasarımın oluşumdaki nitelikler değerlerini korumalıdır.

İç mekan tasarımında farklı deneyimlere / analizlere dair yepyeni bir içerikte görüşmek üzere… Sağlıklı günler.

Blog geri dön